Kohupiima-martsipanitort


Võsu roose on juba paar nädalat üks tüdruk rohkem. Täditütar sünnitas tütre ja katsikule minnes tundus kõige kohasem, et peaks võtma ühe roosa roosidega tordi kaasa. Nii nagu vanaemale kunagi räägiti, et tal on süli roosinuppe täis. Sündiski vanaemale ja vanaisale kuus tütart. Nüüd juba kolmas põlvkond ja iga laps eriline ja oodatud. Natalie sai Rootsi printsesstordi järgi tehtud roosa martsipanikattega kohupiima tordi. Isegi vabade kanade mune ostsin, et kõik oleks hea ja väga hea.

Tordipõhi

5 muna

175 gr suhkrut

3 spl jahu

2 spl kartulitärklist

Määri tordivorm võiga ja riputa üle riivsaia või mannaga. Ahi 220 C peale sooja.

Vahusta munad koos suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa vahule sõelutud jahu ja kartulitärklis ning vala segu ettevalmistatud koogivormi. Keskele jäta kerge lohk, siis küpseb tordipõhi ühtlasemalt. Küpseta ahjus 25 minutit. Jahuta 5 minutit ning keera koogivorm alusele jahtuma.

Kreem

400 gr kohupiima, 5 %

400 ml vahukoort

3 spl tuhksuhkrut

2 tl vaniljesuhkrut

Suru kohupiim läbi sõela ning teises kausis vahusta vahukoor tuhk- ja vaniljesuhkruga tugevaks vahuks.

Sega kohupiim ja vahukoor ettevaatlikult kokku.

Täidis

300-400 gr värskeid või külmutatud vaarikaid või vaarikamoosi

Mõni supilusikatäis tuhksuhkrut

Sulata vaarikad, kui vaja ja hõõru suhkruga.

Lõika tordipõhi kolmeks ning aseta esimene kiht tordialusele. Sellele määri vaarikad ning siis pane peale kiht kohupiimavahtu. Sellele teine tordikiht ning järgmine kiht vaarikaid ja kohupiimavahtu.

Aseta peale kolmas tordikiht. Katsin tordi pealt ja küljed kohupiimavahuga, aga seda ei pea tegema. Mulle tundub, et siis tuleb tort mahlasem. Kui külgi ei kata siis läheb vaid pool kreemi kogusest (200 gr kohupiima ja 200 ml vahukoort).

Kate ja kaunistused

Martsipan [kas juba valmis rullitud või siis rullida ise]

Martsipanimassi [kas juba värvilist või siis värvita ning toiduvärve (roosat ja rohelist)].

Rulli martsipanimass kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks sobiva suurusega kettaks, kasuta tuhksuhkrut kui vaja, et martsipan paberi külge kinni ei jääks. Aseta kate tordile. Tee ise martsipaniroosid või kaunista värske roosiga või osta kaunistused. Minu esimesed roosid-kapsaste valmimisprotsessist väike pildi jäädvustus on siin allpool.

Ja ongi valmis. Enne serveerimist lasta natuke aega jahedas seista või veel parem teha eelmisel päeval kook valmis.

Kommentaarid

  1. "süli roosinuppe täis" nii armas... tort ka ilus loomulikult!

    VastaKustuta
  2. Väga isuäratav kook tundub. kui suurt koogivormi kasutasite ?

    VastaKustuta
  3. Koogivorm on läbimõõduga 26 cm, arvasin alguses et väiksem mõõt oleks sobivam, aga see oli täpselt paras.

    VastaKustuta
  4. Anonüümne2:19 PM

    Kuidas seda tordipõhja kolmeks lõigata? Vabandan rumala küsimuse pärast, aga ma tõesti ei tahaks midagi valesti teha. =)

    VastaKustuta
  5. ei ole rumal küsimus :) tordipõhja lõikamisel on tegelikult jah omad nipid. näiteks pannakse kahele poole põhja ühesugused puulusikad ning siis lõigatakse pika terava noaga seda puulusikatel hoides esimene kiht ning siis alumine kiht alt ära ja teine sama tehnikga. enne lõikama asumist võib ka noaga tordipõhja küljele väikesed sälgud teha, et siis hiljem teab põhjad üksteise peale samamoodi laduda.

    VastaKustuta
  6. See on olnud läbi aegade mu lemmik tort. Juba siis kui marstipani saada polnud poodides eriti !! Seda annab kaunistada vastavalt vanusele igasuguste viguritega ja ka sisu annab muuta vastavalt maitsele...kuigi minu lemmik on ikka vaarikatega :) Supper ilus näeb see siin pildil välja ka!!

    VastaKustuta
  7. kas see on tehtud kohupiimaga või ikkagi kohupiimapastaga? Kui sõelast läbi suruda, siis loogika ytleb et tavaline kohupiim :) Ja miks yldse on vaja jahu sõeluda ja miks vaja kohupiim sõelast läbi suruda? :)

    VastaKustuta
  8. kohupiimapasta on väga märg, sellepärast mulle meeldib kohupiimaga teha. kuigi siingi peab natuke otsima, et sellist tugevama konsistentsiga kohupiima leida. jahu sõelutakse, et ei jääks tükke ning sellega saab jahule õhku juurde anda :)
    kohupiima surun sõelast läbi samuti selleks, et ei jääks tükke ning oleks kreemjam konsistents.

    VastaKustuta
  9. Kui palju martsipani te kasutasite?

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Sirvijate lemmikud